|
TWARDOŚĆ WODY
Twardość wody związana jest z obecnością w wodzie składników mineralnych, zwłaszcza: węglanów, wodorowęglanów, chlorków, siarczanów, krzemianów wapnia i magnezu.
Rozróżnia się twardość wody:- przemijającą, pochodzącą przede wszystkim od węglanów, wodorowęglanów i wodorotlenków wapnia i magnezu, które podczas gotowania są wytrącane w postaci osadu węglanów;
- nieprzemijającą, spowodowaną głównie obecnością siarczanów wapnia i magnezu, które pozostają w wodzie po gotowaniu.
TABELA PRZELICZENIOWA RÓŻNYCH JEDNOSTEK TWARDOŚCI WODY
Jednostki twardości
|
stopień francuski oF
|
stopień niemiecki oN
|
mg CaCO3/l
|
stopń angielski oA
|
mval/l
|
mmol/l
|
stopień francuski
|
1 |
0,56 |
10 |
0,70 |
0,20 |
0,10 |
stopień niemiecki
|
1,79 |
1 |
17,86 |
1,25 |
0,36 |
0,18 |
mg CaCO3/l
|
0,1 |
0,056 |
1 |
0,07 |
0,02 |
0,01 |
stopień angielski
|
1,43 |
0,8 |
14,3 |
1 |
0,29 |
0,14 |
mval
|
5 |
2,8 |
50 |
3,5 |
1 |
0,5 |
mmol
|
10 |
5,6 |
100 |
7,0 |
2,0 |
1 |
ZAKRESY TWARDOŚCI WODY
Jednostki twardości
|
mg CaCO3/l
|
mval/l
|
stopnie niemieckie oN
|
stopnie angielskie oA
|
stopnie francuskie oF
|
miękka
|
<144 |
<3 |
<8 |
<10 |
<14 |
średnio twarda
|
144-288 |
3-6 |
8-16 |
10-20 |
14-29 |
twarda
|
288-540 |
6-11 |
16-30 |
20-37 |
29-54 |
bardzo twarda
|
>540 |
>11 |
>30 |
>37 |
>54 |
|